RESEPI BLUEBERRY CHEESE CAKE...



Hari ni nak ajar macam mane cara nak buat blueberry cheese cake...Ini adalah antara kek yang paling saya gemari.. SEDAPPPPPPP sgt2...   
                                                                                                      

BLUEBERRY CHEESE CAKE...


Bahan A -Base Biskut 

120 gm biskut chipsmore - kita guna 240 gm biskut choc chip n hazelnut cookies sbb acuan kek besar sikit 
2 s/b butter - kita guna 4 s/b 

1. Mesin halus biskut. 
2. Gaulkan dengan butter sehingga boleh dikepal. 
3. Masukkan dalam loyang springform 8 inci bulat yg telah dilapikkan kertas minyak. 
4. Tekan adunan dan bakar pada suhu 150'C selama 10 minit.(kita just letak dlm peti ais je) 


Bahan B - Filling 
250 gm krim keju 
70 gm butter 
120 gm fresh cream/whipping cream 
120 gm gula halus 
50 gm tepung jagung 
30 gm tepung superfine-kita gana self-raising flour 
1 s/teh esen vanilla 
4 biji telur ayam [asingkan kuning dan putih telur] 
2 s/b blueberry filling 


Topping 
Filling blueberry 

1. Panaskan oven 150 C 
2. Pukul putih telur sehingga naik gebu. 
3. Pukulkan keju krim, butter, gula dan frsh cream/whipping cream sehingga gebu. 
4. Masukkan kuning telur satu persatu dan esen vanila. Pukul lagi sehinggga rata. 
5. Ayakkan kedua-dua jenis tepung. 
6. Dengan menggunakan senduk kayu masukkan tepung dan kacau rata. 
7. Buat teknik kaupbalikkan adunan. Masukkan adunan putih telur dan gaulkan rata. 
8. Masukkan pula blueberry dan kacau rata. 
9. Masukkan adunan dalam loyang yg telah ada biskut base. 
10 .Bakar pada suhu 150'C selama 70 - 75 minit 
11. Bila telah masak biarkan di dalam oven selama beberapa jam. 
12. Sejukkan kek dalam peti sejuk untuk 4- 5 jam lagi. 
13. Letakkan topping blueberry sebagai hiasan dan boleh dihidangkan. 
***kita bakar secara waterbath*** 


Sekali makan passsstiiiii nak lagi....
Jomlah cuba resepi ini...


Comments

Popular Posts